-
-
Ιδρύεται Ο εν Ηρακλείω Κρητικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος, με πρόεδρο το Γυμνασιάρχη Αντώνιο Μιχελιδάκη.
1875 -
-
-
Πραγματοποιείται η πρώτη οργανωμένη ανασκαφή του ανακτορικού συγκροτήματος της Κνωσού από τον Μίνωα Καλοκαιρινό (1843 - 1907), ιδρυτικό μέλος και ταμία του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου.
1878 -
-
-
Κυκλοφορεί η εβδομαδιαία εφημερίδα Μίνως
1880 -
-
-
Θεμελιώνεται, στη θέση των ενετικών στρατώνων του Αγ. Γεωργίου, το νέο κτίριο των οθωμανικών στρατώνων (κισλάδες) σε σχέδια του ηπειρώτη αρχιτέκτονα Αθανάσιου Μούση. Σήμερα, στεγάζει την Περιφερειακή Διοίκηση Κρήτης και τα Δικαστήρια.
1883 -
-
-
Εγκαινιάζεται το εμπορικό κατάστημα πώλησης υφασμάτων “Bon Marché”, το πρώτο κτίριο με μορφολογικά στοιχεία νεοκλασικής και βαλκανικής αρχιτεκτονικής. Το κτίριο σώζεται μέχρι σήμερα (οδός Αγ. Μηνά).
1892 -
-
-
Κυκλοφορεί η εβδομαδιαία εφημερίδα Ηράκλειον με δ/ντή τον Α. Βορεάδη και εκδότη τον Στυλ. Μ. Αλεξίου
1893 -
-
-
Ολοκληρώνεται ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μηνά, η ανέγερση του οποίου είχε ξεκινήσει το 1862 σε σχέδια του ηπειρώτη αρχιτέκτονα Αθανάσιου Μούση.
1895 -
-
-
Εξέγερση Οθωμανών στο Ηράκλειο (25/8). Εξαγριωμένοι μουσουλμάνοι επιτίθενται εναντίον Βρετανών στρατιωτικών και χριστιανών κατοίκων της πόλης. Θάνατοι, εμπρησμοί και εκτεταμένες καταστροφές στο κέντρο της πόλης.
-
Λειτουργεί για πρώτη φορά το θέατρο «Καλλιθέα», αρχικής ιδιοκτησίας Σαμή Μπέη στην οδό Κισλάδων, απέναντι από τους τούρκικους στρατώνες, ο μετέπειτα κινηματογράφος «Απόλλων» (σημερινή Λεωφόρος Δικαιοσύνης).
1898 -
-
-
Ιδρύεται «Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ηρακλείου» από το γιατρό Χαράλαμπο Γ. Γιαμαλάκη
1899 -
-
-
Εγκαινιάζεται το Πανάνειο Δημοτικό Νοσοκομείο (στη σημερινή Λεωφόρο Νικολάου Πλαστήρα) από τον Μητροπολίτη Κρήτης (1898 – 1920) Ευμένιο Β΄ Ξηρουδάκη, Το Πανάνειο κατασκευάζεται με δαπάνη του εμπόρου Πανανού Θεοδουλάκη και της συζύγου του Αθηνάς (το γένος Ανεμογιάννη).
-
Ξεκινά τη λειτουργία του το ξενοδοχείο «Κνωσός», το πρώτο σύγχρονο ξενοδοχείο της πόλης στην οδό Μαρτύρων 25ης Αυγούστου.
1902 -
-
-
Ολοκληρώνεται η οικοδόμηση της νεοκλασικής οικίας του Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού (σχέδια του Κ. Τσαντηράκη) στη θέση του πρώτου αρχοντικού του 1870 (σχέδια του Λ. Καυταντζόγλου). Σήμερα το κτίριο στεγάζει το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
1903 -
-
-
Κατασκευάζεται η ανατολική πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου (1904-1907) στην ανατολική πλευρά της οχυρωμένης ζώνης, με σχέδια των αρχιτεκτόνων-αρχαιολόγων Wilhelm Dörpfeld και Παναγιώτη Καβαδία.
1904 -
-
-
Ιδρύεται το ιδιωτικό «Λύκειον ο Κοραής» από τον διαπρεπή φιλόλογο Ιωάννη Περδικάρη, σύμβουλο του Ελ. Βενιζέλου σε θέματα εκπαίδευσης. Το Λύκειο αρχικά στεγάζεται στην οικία Περδικάρη (σημερινή οδός Ανδρόγεω) και αργότερα σε νέα κτίρια (σημερινές οδοί Κοραή- Μιλάτου). Για πρώτη φορά διδάσκονται μαθήματα, όπως Αγωγή του Πολίτη, Τεχνικά και Ξένες Γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Τουρκικά). Ακόμη, το σχολείο διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη και Μετεωρολογικό Σταθμό. Σημαντική θέση στο πρόγραμμα σπουδών κατέχουν η Σωματική Αγωγή και ο Αθλητισμός.
1905 -
-
-
Κατασκευάζεται η Γαλλική Σχολή Καλογραιών, στη σημερινή οδό Θεοτοκοπούλου, σε σχέδια του Κων/νου Τσαντηράκη. Το κτίριο, αργότερα μετατράπηκε σε κλινική, την κλινική «Ευαγγελισμός».
-
Ιδρύεται ο «Σύλλογος Διδασκάλων Νομού Ηρακλείου».
1906 -
-
-
Ο διανοούμενος Δημ. Βικέλας (Ερμούπολη Σύρου 1835 – Αθήνα 1908), επισκέπτεται, λίγο πριν το θάνατό του, το Ηράκλειο και εντυπωσιασμένος από την οικονομική άνθηση και τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, δωρίζει την πολύτιμη βιβλιοθήκη του στο Δήμο Ηρακλείου. Πολύ σύντομα με την προσθήκη βιβλίων από τις βιβλιοθήκες του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου και του Γυμνασίου Ηρακλείου ιδρύεται η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.
1908 -
-
-
Δημοσίευση του Καταστατικού του Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων» στην Επίσημη Εφημερίδα της Κρητικής Πολιτείας.
1909 -
-
-
Πρώτος χριστιανός Δήμαρχος Ηρακλείου ο Στυλιανός Γεωργίου που διαδέχεται το Μουσταφά Δεληαχμετάκη.
-
Iδρύεται το Πηρυνελαιουργείο «Αθηνά» των Λιαπάκη - Αλεπουδέλη - Βασιλάκη - Ταλιάνη.
-
Εγκαινιάζεται το θερινό θέατρο «Πολυθέαμα» του Αλεξ. Πουλακάκη στην Πλ. Πρίγκηπος (σημερινή Πλ. Ελευθερίας).
1911 -
-
-
Ολοκληρώνεται η δυτική πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου με σχέδια των αρχιτεκτόνων-αρχαιολόγων Wilhelm Dörpfeld και Παναγιώτη Καβαδία.
1912 -
-
-
Φιλολογική έκδοση του έργου Ερωτόκριτος του Βιτσέντσου Κορνάρου από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Στεφ. Ξανθουδίδη με δαπάνες του λόγιου εκδότη Στυλ. Μιχ. Αλεξίου.
-
Υπό την επίβλεψη του Εφόρου καλλιτεχνικών μνημείων της Βενετίας Μαξιμίλιαν Όνγκαρο ξεκινά μια προσπάθεια αναστήλωσης του κτιρίου της βενετσιάνικης Λότζια. Είχε προηγηθεί το 1904 η κατεδάφιση του πρώτου ορόφου.
1915 -
-
-
Κατασκευάζεται μικρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη βρετανική εταιρία “Sir Robert Mac Alpine et Sons”. Πρόκειται για την γνωστή Ηλεκτρική, που στα επόμενα χρόνια θα παραχωρηθεί στο Δήμο Ηρακλείου για να ηλεκτροφωτιστεί η πόλη.
1918 -
-
-
Κατασκευή και επέκταση του λιμανιού του Ηρακλείου από τη βρετανική εταιρία “Sir Robert Mac Alpine et Sons”.
1921 -
-
-
Στις 3 Αυγούστου φθάνουν στο Ηράκλειο με το ατμόπλοιο Σμύρνη 300 περίπου πρόσφυγες από την περιοχή του Πόντου.
1922 -
-
-
Ολοκληρώνεται η κατασκευή πολυτελούς κλειστού θεάτρου στο σημερινό «Μέγαρο Ηλέκτρα», του γνωστού επιχειρηματία Αλέξανδρου Πουλακάκη. Το νέο θέατρο ονομάζεται «Πουλακάκη» και την περίοδο του Μεσοπολέμου φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις (με την Κυβέλη, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, τις αδελφές Καλουτά, τη Ζωζώ Νταλμάς κ.ά.) και μουσικές συναυλίες (με το Δημήτρη Μητρόπουλο, την Ελ. Σπανδωπούλη, το «Κρητικό Κουαρτέτο», τη «Μάνδρα του Αττίκ» κ.ά.).
1923 -
-
-
Οι τελευταίοι κρήτες μουσουλμάνοι ανταλλάξιμοι αποχωρούν από την πόλη.
-
Ξεκινά η κατασκευή του προσφυγικού οικισμού της Νέας Αλικαρνασσού
1924 -
-
-
Ηλεκτροφωτίζονται για πρώτη φορά οι δρόμοι του Ηρακλείου στις 25 Δεκεμβρίου. Τη διανομή του ρεύματος αναλαμβάνει η συσταθείσα «Ηλεκτρική Υπηρεσία» του Δήμου Ηρακλείου με διευθυντή το Νικόλαο Ξ. Λήμνιο.
-
Ιδρύεται ο Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου (Ο.Φ.Η.). Γρήγορα γίνονται τμήματα ποδοσφαίρου, αθλοπαιδιών, στίβου, κολύμβησης, ποδηλατικού τμήματος και γυναικείας ομάδας βόλεϊ.
1925 -